Soppsuppe gastritt

Utpå høsten begynner jo all slags jakt i skogen, og jakten på soppen en også en kamp mennesker i mellom. Fra norsktimene kan vi vel alle huske "Arnold Kvelve og sopp-soga", ei historie som visselig har sine røtter helt tilbake til 900-tallet. Denne retten er derimot av litt nyere dato, og tilberedning av sopp er ikke artikkelforfatterens sterkeste side. Jeg har derfor fått hjelp av den lokale soppeksperten Bjollvar Flein, som også driver eget begravelsebyrå.

Ja, Bjollvar, i dag er det virkelig en av skogens små lune hemmeligheter som skal tilberedes. Hva er viktig å huske på når det gjelder typer sopp og tilberedning av en rett som dette? "I ei suppe slek som detti, så æ det viktig å komma hau at æll sopp æ god sopp. Og det nytte itte å vara kræsen, førr liten sopp kænn vara like god som stor sopp, sjøl om dom store soppa jo æ raskest å plukke. Og så æ det et godt poeng, å bruke sopp ta mange forskjellige farger, da detti æ mæd på å live opp suppa." Akkurat, det var godt å høre, du blander altså hemningsløst store og små sopp, sterke og anonyme farger? "Ja, ittno knussel, som a sa. Klart, om en æ i hummør, så kæn en jo laga suppa ta bære rau sopp, men je synes i dag at i vi virkelig ska setta pris på ælt naturen kæn gi øss." Akkurat ja, men da har vi jo et godt utgangspunkt da. Skal vi fortsette med selve tilberedningen da Bjollvar?


Framgangsmåte, oppskrift og serveringstips

Her æ framgangsmåten ganske grei, men fysst lik je å ta meg en liten dram ætter å ha vøri uti skauen på sopptur. Du treng itte å gjømme flaska, før vi ska bruke den seinere og. Æltså, du ha soppen oppi ei stor gryte, sammen mæ litt vatn og gjinne en buljongterning. Detti gi god smak. Nå æ det jo itte meininga at det bæra ska vara sopp oppi, vi pla på å ha oppi litt ænna snækks å, og litt urter frå skogen æ ælltid godt, og itte minst sunt. Brennæsle, litt måså, ormgras og sisselrot høre mæ til detti her. Hemligheten æ jo å itte koke for lengi, da bli det nærmest bære mos ta det, og dæ æ itte godt. Like før suppa ska serveres, ha en ti to munnfuller kremfløyte, og en liten klunk dram. Serveres gjinne med brød attåt, førr å druge kosten litt. Velkømmin tel bords!


Vi takker Bjollvar for hans konstruktive innslag under tilvirkningen av denne retten.

Temperert myrvann er propert drikke til suppa.