Humlemos med karamell og limekrem

Våren er slik en deilig tid. Den har inspirert kunstnere, komponister og diktere - og ikke minst mine medkollegaer innen mat. Friske skudd, våryre urter, småfugler og insekter - kort sagt alt som løfter kostholdet ut av den grå og konserverte vintermenyen. I denne anledningen har jeg innhentet nordnorsk ekspertise, for å vise dere en dessert som var veldig populær i Norge før krigen. Frk. Gudlunn Pungfjord har bladd i sin bestemors kokebok, og vil mer enn gjerne dele oppskriften med oss.

Og frk. Pungfjord - som ung og fremadstormende frøken i dagens travle samfunn : Hva får deg til å prøve oppskrifter fra din bestemors barndom? "Jo ailtså, æ ha jo ailltid meint at det som e i naturen, det e teill for å spises. Gamle oppskrefta gi oss ein god mulighet te å forstå ka dei gamle verkjeleg mein når dæm si at "Aillt va bedre før". Det gjeild bærre å finn muligheta, råvare og ikkje minst oppskrefta. Du veit, dæm hadd jo sine hæmligheta i gamle dager og." Ja, det er klart det Gudlunn, å frarøve husmoren på gården de mest beskyttede dessertoppskrifter var faktisk betraktet på samme måte som å stjele arbeidshesten til husbonden det. Da tar vi likegodt ingrediensene med en gang dere. Oppskriften er for fire voksne gastronomer. Gudlunn vil orientere videre om fremgangsmåten.


Ingredienser


* Ca en halv kilo voksne humler
* To ss koriander
* 1-2 ts tabasco
* Liten bunt selsnepe
* 2 limefrukter, godt modne.
* 3/4 dl lynghonning
* 3 dl kremfløte
* 1 ts vaniljesukker
* 1 egg (av kalkun eller gås, helst)
* Brunsukker til pynt.

Framgangsmåte

Det e vældig viktig at humlan e godt rænsa før vi begynne å lage nokka ut av dæm. Æ bruke på å skyll av humlan i kokandes vatn i 10 sekund, før vi begynne med ristinga. Ha honning i ei varm painne, og surr humlan godt - det sætt dem pris på. Ætter at dæm e surra, grovmos humlan med ein tregaffel i painna, og rør varsomt innj koriander, tabasco og finhakka selsnæpe. Skill plåmmen og hviten i ægget, og ha plommen i mosmassen. Pisk kræmmfløte, og smak kræmmen teil med safta av limefruktan, og vaniljesokkeret. Daindér homlemosen i ein bolle, lægg limekrem oppå som eit låkk. Dryss bronsokker over - og server heile stasen.