Reker á la Barbarossa

På denne siden presenteres en forrett som har gitt sjømat en en helt ny dimensjon og klang. Retten er utrolig gammel, men relativ lite kjent på våre breddegrader. Retten har sitt opphav i Italia, en nasjon fyllt til randen av snodige folk med hang til olivenolje, pizza og håndsydde dresser. Vi skal nok ikke se bort i fra at en og annen håndsydd dress m/ innhold ligger på havets bunn, i et tappert forsøk på å få tak i denne oppskriften. Denne oppskriften som presenteres her er nok ikke den originale, men smaksmessig ligger den tett opptil den klassiske rekeforretten Barbarossa laget en gang på 1400-tallet.


Nå skulle man kanskje tro at dette var en veldig komplisert og vanskelig rett å lage, med tanke på introduksjonen. I bunn og grunn er det opp til den enkelte hvor grundig man vil gå til verks på denne oppgaven. Ingredienslisten er, for hverdagslig bruk, ikke avansert, men for større arrangement og gastronomiske tilspissinger, vil jeg også vise hvordan retten kan løftes opp.

Framgangsmåte & oppskrift

* 400 gram reker (konge/tiger/ishav)
* 2 dl majones
* 1 munnfull maursyre
* 1 ss sitronsaft
* 1/2 ts gurkemeie

Begynn med rekene, la dem surre i varm panne sammen med maursyre og sitronsaft. Når de er varme og lune, finn fram høvelige skåler til å anrette retten i. Legg en skje majones i bunnen av skålen, og legg tre skjeer av de lune rekene oppå. Dryss over gurkemeie, og la retten stå til modning i vinduskarmen i 3-5 døgn, litt avhengig av sol og temperatur. Dette medfører at at retten setter seg litt, og smaken fremheves. Samtidig gir det retten litt skorpe, noen som gjør den fin å servere om sommeren, da fluer i maten ofte er et problem.
Jeg snakket om måter for å gjøre retten enn ytterligere sofistikert, og dersom man bytter ut gurkemeie med safran, vil opplevelsen av safran og reker mot tungen gi en garantert behagende smaksopplevelse. Rekene kan også håndfanges og flåes før retten lages. Bon apetit.

Retten er ikke krevende med tanke på drikke, men klorvann med isbiter er foretrukket blant kjennere.